XVI Rahvarõiva õpitoad Tõstamaal

03/07/2020 - 05/07/2020

 

Seekord läheme tavalisest tehnoloogia õppimisest ja esemete valmistamisest kaugemale ja toetame oma õpitubadega rahvarõiva uurijaid, õpetajaid ja meistreid, kes peavad orienteeruma ja parimaid sobivaid valikuid tegema tänapäevaste materjalide rohkuses.

 

Õpitubasid juhendavad Liis Luhamaa, Merli Mänd, Silja Nõu.

 

 

Liis Luhamaa on loodusvärvidega värvinud pea 15 aastat. Viimastel aastatel on ta süvenenud just rahvarõivastes kasutatud värvidega seotud küsimustele. Oma töötoas keskendub Liis värvide pleekimise teemale. Millised rahvarõivastes kasutatud värvid pleegivad? Kuidas aru saada, et värv on pleekinud? Mis tooni erinevad värvid pleekides muutuvad? Esimesel päeval õpitakse praktilises osas värvima rahvarõivastes nii olulisi, erineva pleekivuskindlusega punaseid loodusvärve nagu madarapunast, putukapunast ja puupunast. Soovi korral saab endale värvida vööjagu punast lõnga krapijuurte, košenillitäide või punapuuga. Teisel päeval valmistatakse olulisemate rahvarõivastes kasutatud värvide pleekimisnäidised, mida osalejad kodus ära pleegitada saavad.

 

Merli Mänd on osav õmbleja, samuti olnud TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia õpilane. Juba mitmeid aastaid on tema juhendamisel kavas olnud erinevate sitsijakkide õmblemine. Neid jakke kohtan aeg-ajalt ikka õnnelike omanike seljas – sobivad väga hästi ka tavariietuse juurde. Lisaks on ta andnud ka loenguid ja õpetussõnu särkide ja käiste õmblemise teemal. Seekord on õmblemise töötuba käiste teemaline: kandja mõõtudele vastava arhailise käiste lõike tegemine, tikandiga seotud varud ja tikandi paigutamine; õmblemise etapid. Valmib enda mõõtudes lõige ja käiste õmblemise tööjuhend. Näidis-tööproovid olulisematest käiste õmblemise etappidest.

 

Silja Nõu  on rahvarõiva tikandeid tikkinud ja õpetanud nüüdseks juba
aastakümneid. Temalt on palju õppida igasuguseid meistrinippe. Seekord on
teemaks rahvarõivaste valmistamiseks sobivate linaste ja villaste kangaste tutvustamine ja testimine. Töötubade tulemusena valmivad kanganäidised ja tikandite tööproovid kataloogi jaoks, mille iga osaleja enda soovi kohaselt vormistada võib.

 

Iga õpitoa maht on 15 akadeemilist tundi. Osalustasu ühele osalejale on 95 eurot, mis sisaldab toitlustust ja majutust Kastna poolsaarel, päris mere rannas asuvas Kastna Puhkekülas http://www.kastna.ee/

 

KAVA:

Reede, 3. 07.

17.00-18.00  Saabumine, majutus.

18.00 Õhtusöök

18.30  Rahvarõiva infotund

19.30 Jalutuskäik poolsaarel, Kastna kadakate labürindis

21.00 Saun püstkojas

 

Laupäev, 4. 07.  

9.00 Hommikusöök

9.30 Töötoad valikus:

Rahvarõivaste tikkimine: kanganäidiste koostamine, kangaste tikkimiseks

ettevalmistamine,  Silja Nõu

           Punased värvid rahvarõivastes, värvide pleekimisest, pleekimisnäidiste koostamine, Liis Luhamaa

Käiste lõigete konstrueerimine, Merli Mänd

14.45 Lõunasöök

16.00 Töötoad jätkuvad

19.00 Õhtusöök

19.30 Vaba aeg

21.00  Saun püstkojas

 

 

Pühapäev, 5. 07.

9.00 Hommikusöök

9.30 Töötoad valikus:

Rahvarõivaste tikkimine: kanganäidiste koostamine, kangaste tikkimiseks

ettevalmistamine,  Silja Nõu

           Punased värvid rahvarõivastes, värvide pleekimisest, pleekimisnäidiste koostamine, Liis Luhamaa

Käiste lõigete konstrueerimine, Merli Mänd

13.30  Lõunasöök

14.00 Lõpetamine

 

Info ja registreerumine anu@folkart.ee