Muinsuskaitseamet korraldab pikalt peidus olnud pruudivaiba restaureerimistalgud!

11/09/2021 - 12/09/2021

10:00 - 17:00

Kuusalu kirik nagu me teame, peidab endas kõiksugu huvitavaid üllatusi, mis aegajalt taas päevavalgele ilmuvad. Eelmisel aastal puhastati ja eksponeeriti pikalt kiriku raamihoones peidus olnud nõukogudeaegne 7 m² suurune pruudivaip, mille tikkisid kohalikud käsitööarmastajad ja koguduse naised 1958. aastal. Ristpistetehnikas tikitud vaip on rõõmsalt värvikirev ning selle valmistamiseks on kasutatud käsitsi värvitud villaseid lõngasid ja aluseks lahti harutatud suhkrukotte.

 

 

Pikalt kasutuseta seisnud vaibale on tekkinud hulgaliselt niiskus-, tolmu- ja näriliste kahjustusi, mille korrastamiseks ja tervikliku väljanägemise taastamiseks korraldab Muinsuskaitseamet tekstiilirestaureerimise töötoa. Esmasteks töödeks on vaiba kuivpuhastus, tekstiili ja tikandi parandused (taustamine ja rebenenud piirkondade toestamine) ning ettevalmistamine eksponeerimiseks.

 

 

Pruudivaiba restaureerimise töötuba toimub Muinsuskaitsepäevade raames 11. ja 12. septembril Kuusalu kiriku pastoraadi hoones. Korrastustööd toimuvad nädalavahetusel kell 10:00 – 17:00.

Töötuba on osalustasuta ning grupi suurus 10-12 inimest.

Töötuba juhendab kunstipärandi nõunik ja tekstiilirestauraator Janika Turu.

Töötuppa registreerimiseks saada hiljemalt 6. septembriks e-kiri aadressile janika.turu@muinsuskaitseamet.ee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisalugemist leiad:

 

https://laurentsiuse-selts.eu/web/?Kuusalu_kihelkond       Kuusalu_kiriku_pruudivaiba_lugu http://kirikutekstiilid.blogspot.com/2020/04/kasitoovaibad-altariruumis.html