Hazgal – Tanel Kislov

“Käsitöö meeste aasta” mõte on avaldada lugupidamist erinevatele käelistele oskustele, esile tõsta tipptasemel, aga seni avalikuse eest varju jäänud meistreid.

Teeme algust erinevates valdkondades tegutsevate meistrite tutvustamisega. Kindlasti ei ole need mehed ainsad, nii et… tulge välja mehed, näidake, mida oskate!

Meelis Kihulane

PUUTÖÖMEES

 

 

 

 

Väiksena meeldis mulle hirmsasti vaadata öist taevast ja käia kondamas kodukoha rabas ning metsades.

Unistasin küll kosmonaudi ameti pidamisest, kuid mida aeg edasi, seda selgemaks sai tõsiasi, et selleks tuleks Ameerikamaale minna.

Ameerikamaa ja sealne rahvas paistis mulle kaunis kummaline. See oli piisav argument, et südamerahus rännata edasi soistes metsalaantes ja vaadata tähistaevast taguotsapidi samblamättal.

 

Hilisemas elus sai õpitud nii meistrite käe alla kui endamisi erinevaid rahvapille, fotograafiat ning teleoperaatori ametit. Nahatöö sai alguse ühest katkisest püksirihmast. Kuna poest ostetud kaup kaua ei kestnud, võtsin otsuseks omale ise rihm teha.

Tegin ka teistele ja ühel hetkel jõudsin mõistmisele, et inimesed tunnevad puudust korralikest ja praktilistest asjadest, mis oleks ka nende enda soovide ja vajaduste järgi tehtud.

Iseõppimise ja -tegemise tähe all omandasin käsitööoskused. Parim õpetaja oli probleemi lahendamine, töö ise.

Esmalt pakkus see lahendust endal puudu olevatele, korralikele ja kestvatele esemetele.

Viimased viis aastat olen kuulanud inimeste soove ja nende järgi nahkasju valmistanud. Korrektse ja praktilise töö valmimine pakub igal korral suurt rõõmu.

 

Kuldsete kätega mehi on olnud aegade algusest ja küllap neid ka tulevikus jagub. Elame tänapäeval maailmas, kus saab mõne nupuvajutusega kõike, kiiresti ja kohe.

Selge see, et säärane arulage ületootmine ei saa igavesti kesta.

Kiire moekaup ei suuda kunagi asendada meistri käe all valminud läbimõeldud ja kestvat eset.

 

Fotod Sandra Urvak