01/01/2020

00:00 - 00:00

Näitused 2021

 

05.01–25.01.21 MTÜ Vidinavakk. Ruudi Pärimus_JUURKOOD

Rõivad ja inimene on kooskõlas.
Kui poleks inimest poleks vaja rõivaid, kui poleks rõivaid, oleks inimene katmata. Kollektsiooni JUURKOOD rõivad on valmistatud konkreetseid kandjaid silmas pidades ning rõivaste ja kandja vahel on oma lugu.
Ruudi Pärimus on rõivabränd, Juurkood on kollektsioon. Kollektsiooni ehisrõivas on Juurdevise, mis on kehale kinnituv kangatükk ning kaunistatud konkreetse Muhu pruutteki motiivistikust valitud ning tikitud madalpiste tikandiga. Autor on juurtelt muhulane.

Avamine 05. jaanuaril kell 17.00 FB kajastus SIIN

 

26.01–15.02.21 Urmas Veersalu. Eesti Rookoondis

Avamine 26. jaanuaril kell 16.00. FB kajastus SIIN

Näituse nimi sündis koostöös Kadi Pajupuuga ja ROOVERSUM toob välja palju erinevat ja omanäolist loomingut kogu pilliroo universumist. Traditsiooniline rahvapärimuses leiduv oktaeederkroon kohtub mitmes vormis rookuuskede ja pilliroopitsiga ning rookoondislaste ühistööna sünnib ka mitu suurt ja lummavat erivormilist rookrooni.

Vaata veebikataloogi SIIN

FB kajastus SIIN

 

6.02–08.03.21    MTÜ Soomaa Koda.  Fotonäitus Soomaa ühepuulootsik

Avamine kell 16.00

Ühepuulootsikuga sõidetakse püsti, mis algaja jaoks tähendab harjutamist nagu näiteks jalgrattasõit. Vändra kandis on ühepuulootsikut hüütud ka hingepüüdjaks.
“Hingepüüdjaga sõitmine nõuab paremat sõudmisoskust, sest see on kitsas ja põhi ümmargune ning võib iga suurema vääratuse juures kergesti ümber minna ja teilt hingegi võtta. Sellest ongi tolle sõiduki nimi tulnud.” 2016. aastal kinnitas kultuuriministeeriumi juurde kuuluv vaimse kultuuripärandi nõukogu Haabja ehitamise Soomaal Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.

2018. Aasta oktoobris tegid MTÜ Eeti Haabjaselts ja MTÜ Põlisrahvaste Arengu Keskus kultuuriminister Indrek Saarele ametliku ettepaneku Soomaa haabjakultuuri esitamiseks UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja. 2020. Aasta märtsis allkirjastas kultuuriminister Tõnis Lukas taotluse kanda “Ühepuuloootsiku ehitamine ja kasutamine Soomaal” UNESCO kiireloomulist kaitset vajava vaimse kultuuripärandi nimistusse. Otsus Soomaa ühepuulootsiku pärandi kandmiseks üleilmsesse nimistusse tehakse UNESCOs 2021.aasta lõpuks.

Vaata fotonäitust SIIN

09.03–29.03.21    Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit. Mehed teevad käsitööd, vaata näituse virtuaaltuuri SIIN

30.03–19.04.21    Läti Rahvakultuuri Keskus, Linda Rubena. Meeste rahvarõivad liikumises

 

Tänapäeva Läti mees saab olla, kes ta tahab – tal ei ole vajadust võtta konkreetseid meesrolle. Tema olemus on vaba – ta ei peida oma emotsioone, ta saab valjult laulda ja kirglikult tantsida.Tema juured ulatuvad Läti traditsioonidesse, aga see ei takista tal olemast osa suurest maailmast. Riietudes rahvarõivastesse paljastab ta ühe osa oma isikust.

Kuue aasta jooksul on Läti Rahvakultuuri Keskus projekti “Kõigile rahvarõivas” raames välja andnud seinakalendreid, mis keskenduvad rahvarõiva temaatika erinevatele tahkudele. Ettevõtmise eesmärk on edendada Läti rahvarõivaste kandmise traditsiooni, edastada teavet ning harida inimesi rahvarõivaste korrektse kandmise teemadel. Samuti soovitakse sel viisil näidata, et rahvarõivas võib olla tänapäevase stiili üks loomulik osa.

2021.aasta kalendris on Läti Rahvakultuuri Keskus toonud avastamiseks välja meeste rahvarõivad kaasaegses keskkonnas. Fotod on lavastanud fotograaf Nils Vilnis. Fotod on tehtud renoveeritud Mežaparki suurel tribüünil, mis järgmise üleriigilise laulu- ja tantsupeo ajal, aastal 2023 ootab sammude ning laulude tekitatud vibratsioone.

20.04–10.05.21    MTÜ Rahvarõivas. Tekiklubi liikmete uuslooming, näitus “Tekiklubi kevad”

FB kajastus SIIN

 

11.05–31.05.21      Liis Burk. Eesti pulma kulgemine esemes ja vaimus.

Eesti pulmakombed on meie rikkus. Pulmad on kogum kogukondlikust ühisloomest, traditsioonidest, tähtsatest riitustest, mis viivad abiellujad ühest seisusest teise. Kommete eesmärk on tagada noorpaari tulevases elus õnn ja edu.

Avamine 11.05 kell 16.00 FB kajastus SIIN

01.06–21.06.21     Epp Klimenko ja Rein Reinpõld. Helid ja mustrid.

Avamine 01.06 kell 16.00

 

Näitusel saavad kokku trükimustrid ja pillid.

Nii trükipakkude kui pillide valmistamise algmaterjaliks on puit. Armastus puutöö vastu on meid ühendavaks lüliks.

Pillimeister Rein toob näitamiseks kandled, talharpad ja lõõtsad.

Kangatrükkija Epp paneb välja trükipakud ja nendega trükitud tekstiilid.

FB kajastus

 

22.06–12.07.21      Heidi Solo. PUITKANGAS. Mulgi moodi tegemised
lisaks 13.–23.07    Margit Solo. PUITKANGAS. Mulgi moodi tegemised

FB kajastus

 

24.07–07.08.21     Laura Šmideberga isikunäitus “Mulliline mullitamine”

AVAMINE 24. juulil kell 16.30 Pikk tn 22, Tallinn

Näitus “Mulliline mullitamine” on kunstnikule esimene võimalus väljendada erinevaid ideid ja tehnilisi väljakutseid, millega ta on paari aasta jooksul töötanud.

Samuti on teema “Mulliline mullitamine” asi, mis tõepoolest räägib tänapäeva maailmast pandeemia ajal, kui me kõik elame omaenda mullis.

Kunstniku jaoks osutus väljakutseks see, et tema tehtud mullid oleksid võimalikult suured ja ilusad, kuid mõnikord mullid purunevad …

Näitus “Mulliline mullitamine” koosneb Laura Šmideberga valmistatud klaashelmestest ja ehetest, mis tutvustavad vaatajatele maagilist protsessi leegis loodud klaashelmestest ja kunstilise installatsiooni keskpunktist “Aken hinge”.

FB kajastus

 

08.08–23.08.21    Kango Tekstiil. Sume Sumin

Avamine 08. augustil kell 15.30

FB kajastus

 

24.08–13.09.21     Haapsalu Kutsehariduskeskus. Õpilastööde näitus “Ammet ei tiuta MEEST, kui MEES ammetit ei tiuta”

Eesti Käsitöö Maja rahvakunstigaleriis on avatud HKK õpilastööde näitus, mis valminud käsitööliidu aastateema – mehed teevad käsitööd- raames.

Näituse kuraator Marju Heldema juhib tähelepanu, et näitust koostades valiti valdavalt meesõppurite käsitööd.

Haapsalu Kutsehariduskeskuses õpetatakse käsitööoskusi mitmel erialal – tisler, mööblirestauraator, pehme mööbli valmistaja, tekstiilkäsitöö, kangakudumine ja silmuskudumine. Näitus on natuke eklektiline, kuid õppetöö nii erinevatel erialadel ei moodustagi sellist tervikut nagu ühe meistri või kollektsiooni käekiri.

FB kajastus SIIN

14.09–04.10.21      Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit, Kõrgem Kunstikool Pallas. Vähe kisa, palju villa.

Pallase tekstiilitudengid viivad traditsioonid tulevikku

Pallase tekstiiliosakonna ja käsitööliidu koostöö innustab tudengeid väärtustama kohalikke tootjaid ja meterjale. Alguse sai koostöö 2001 aastal toimunud konkusist “Rahvakunst meis ja meie ümber”, mille peapreemia pälvis õppejõud Annika Künnapi juhendamise valminud tudengite ühiskollektsioon väärikate kampsunite seeria “Küidilised”. Koostöö sai taas järjepideva hoo sisse 2017 aastal, mil pofessor Kadi Pajupuu juhendamisel kavandasid tudengid projekti LooTöö raames žakaartehnikas köögitekstiile.

Näituse kuraatorid Aet Ollisaar ja Liina Kool
Kujundaja Kadi Pajupuu
Tehniline tugi Marju Roos

FB kajastus

 

 

05.10–25.10.21      Siiri Reimann. Pitsitee

Avamine 05. oktoobril 16.00

Siiri Reimann on hinnatud pitsimeister ning õpetaja ning paljude pitsikirjade autor.

FB kajastus

26.10–15.11.21      Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit / kuraator Meelis Kihulane. Mehed teevad käsitööd

FB kajastus

23.11–06.12.21       Tallinna Käsitöökeskus. Päritud pärimiseks

FB kajastus

 

07.12–03.01.21      Lembe M. Sihvre. Autorilooming

Maailmas on olemas juba üüratu hulk imelisi tekstiile. Sageli on augu kõrval täiesti terve suurepärane kangas, huvitava iseloomu ja põneva looga. Tuleb need tekstiilid lihtsalt üles leida ja anda neile Teine võimalus. Kõik näitusel olevad materjalid on taaskasutus.

FB kajastus SIIN